lauantai 15. syyskuuta 2018

Valtakunnallisen koulujen liikenneturvallisuusviikon tempaus Topeliuksen koululla 13.9.2018

Valtakunnallista koulujen Liikenneturvallisuusviikkoa vietettiin tällä viikolla. Teemana oli turvallisesti kävellen ja pyörällä. Topeliuksen koulun vanhempainyhdistys osallistui tänä vuonna tempauksella koulun alueella 13.9., jossa koulumatkaliikennettä tarkkaili seitsemän vanhempaa sekä kaksi poliisipartiota klo 7.45 - 9.20. Tarkkailu tapahtui hyvän sään aikaan kirkkaan syysauringon loisteessa. 

Topeliuksen vanhempainyhdistyksen edustajat keskustelivat poliisien kanssa havainnoista sekä keinoista, miten varmistaa koulualueen liikenneturvallisuutta hyvän sään aikaan.

Havaintoja tehtiin Linnankadulla, Pakkarinkadulla sekä Puutarhakadulla. Sekä Linnankadulla että Puutarhakadulla liikenne oli vilkasta ja vauhti kova, liian usein selvästi rajoituksen yli aamuliikenteessä. Linnankadulla liikennettä lisäsivät myös sataman autolautalta tulevat autot. Suojatien ylittäjille annettiin tietä ainakin Linnankadulla, mutta ehkä vaikutusta oli myös huomiota herättävällä liivit päällä paikalla olleella suojatievalvojalla. Busseilla tulevat lapset ylittivät Linnankatua suurissa joukoissa, mutta tyhmyys ei tiivistynyt heillä, vaan ylitys tapahtui varovasti. WTC-rakennuksen edessä näkyi saattoliikennettä. Hyvä hyvä, lapset saivat liikuntaa kävellessään siitä koululle ja koulun alueella oli pari autoa vähemmän. Portsasta päin Hansapolun ja Puutarhakadun suojatiellä vartin aikana kolme autoa ylitti suojatien hidastamatta, vaikka jalankulkijat odottivat vuoroaan. Myös muutaman keskustasta päin tulevan auton nopeus arvioitiin sallittua suuremmiksi. Jalankulkijat itse eivät huomioineet kulkusuuntaansa ja kun vielä pyöräilijät ja jalankulkijat olivat sekaisin, niin törmäysvaara pienimpiin oli nähtävissä.

Pakkarinkadulla koulun edustalla huomioita tekivät vapaaehtoisten lisäksi myös poliisit. Varovaisen arvion mukaan koulun lähelle tuotiin aamun aikana 50 lasta autolla. Tempauksen aamuna oli vieläpä hyvä sää, joten hyvää syytä useimpiin oppilaan ovelle kuljetuksiin ei ollut, vaan oppilaan olisi voinut jättää autosta kauemmas koulusta. Lisäksi alueen läpi ajettiin Kakolanmäeltä päin kuorma-autoilla ja koulun keittiöön toimitettiin tavaraa ajamalla auto jalkakäytävää pitkin rakennuksen viereen. Aluetta päivittäin näkevän kommenttina oli, että heijastinliivien sekä poliisien näkyvyydellä oli vaikutusta liikennettä vähentävästi.  

Suurin huolenaihe koulun välittömässä läheisyydessä oli Pakkarinkadun ja Malminkadun risteyksessä U-käännöksen tekevät autot, jotka arvioitiin kaikki olevan oppilasta koululle kyyditsevien vanhempien. Ihmettelimme U-käännöksen tarvetta, kun alueen läpi ajamalla ei matka pitenisi mihinkään suuntaan suuresti. Ihmetystä herätti myös risteyksessä oleva levike, jota käytettiin auton pysäyttämiseen oppilaan jättämiseksi pois kyydistä. Levikettä ei ole kuitenkaan merkitty tätä käyttöä varten ja useita kertoja havainnointiaamuna yhden auton pysähdys tukki risteyksen takaa tulevalta liikenteeltä. Levikkeen paikka todettin hyväksi saattoliikennettä varten, koska oppilas pääsee paikasta turvallisesti koululle ja auto jatkamaan suoraan peruuttamatta. Levikkeen toteutus tarvitsee kuitenkin lisää tilaa, ettei pysähtyminen tuki risteystä. Toisena vaihtoehtona levikkeen kohdalta pitäisi kieltää pysähtyminen liikennemerkein. Myös poliisi kommentoi, että levikkeen merkitseminen selkeästi pysähtymiskieltomerkillä antaisi mahdollisuuden puuttua autoilijoiden toimintaan. Ehkä U-käännöksen kieltomerkkikin sujuvoittaisi liikennettä.  

Levikettä ei ole merkitty saattoliikennepaikaksi. 

Havaitsimme, että Portsasta tai Linnankadulta päin koulualueelle tultaessa ei ollut lapsista kertovaa liikennemerkkiä. Alueelle tarvittaisiin lapsista muistuttavia liikennemerkkejä muualle, kuin koulua kaikkein lähimpiin risteyksiin, sillä nimenomaan vähän kauempana (Linnankadulla, Koulukadulla, Ratapihankadulla jne) autoilijat voivat unohtaa koululaiset.

Tie Portsasta koululle tarvitsisi lapsista varoittavan liikennemerkin. 
Liikenneturvallisuusviikon valtakunnallinen teema oli turvallisesti kävellen ja pyörällä. Myös Topeliuksen tempauksessa tarkkailtiin kypärän käyttöä. On ilo raportoida, että useammalla oppilaalla oli kypärä pyöräillessään. Myös potkulautailijoilla oli kypärät käytössä. Kypärä puuttui muutamalta oppilaalta. Kun kysyttiin, onko kypärää kotona niin vastaus oli "en tiedä". No jos vanhempainyhdistys jakaisi stipendikypärän niin käyttäisikö kypärää? "En ikinä!". Haastatellun mukaan yäkoulussa kypärän käyttäjältä kysellään kypärän käyttöön syytä. Asenteissa on siis korjattavaa. Myös kypärän säätöjä olisi hyvä katsoa yhdessä lapsen kanssa, että se voitto kypärän saamisesta lapsen päähän ei olisi turhaa. 

Kiitokset aktiivisille vanhemmille tempaukseen osallistumisesta ja havaintojenne välittämisestä. Lounais-Suomen poliisille kiitos yhteistyöstä!